Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

580 Βολιώτες στον ΟΚΑΝΑΣε 580 υπολογίζονται οι κάτοικοι της Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν ζητήσει τη συνδρομή των ειδικών του ΟΚΑΝΑ, από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας απεξάρτησης του Βόλου στο 2009, μέχρι και σήμερα.
Σε ετήσια βάση εξυπηρετούνται περί τις 220 περιπτώσεις, που αφορούν τη χερσαία αλλά και τη νησιωτική Μαγνησία, ενώ παράλληλα σημειώνεται κατακόρυφη άνοδος στα αιτήματα απεξάρτησης, λόγω ανεργίας και οικονομικής κρίσης.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ Βόλου, ψυχίατρος Θεοδόσης Γιαμουστάρης, ο οποίος επεσήμανε ότι «παρατηρείται αύξηση στα αιτήματα για θεραπεία και οι λόγοι σχετίζονται με την κοινωνικοοικονομική κρίση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιαμουστάρης, δεκάδες άνθρωποι, ηλικίας 25 έως 65 ετών, οι οποίοι υφίστανται πίεση, καταφεύγουν στη χρήση ουσιών και κατ’ επέκταση και στην ηρωίνη, ενώ ταυτόχρονα, καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ζητούν τη συνδρομή των ειδικών, προκειμένου να απεξαρτηθούν.
«Ανθρωποι που κάποτε μέσα από τη δουλειά τους κατόρθωναν να συντηρήσουν την τοξικομανία τους, δηλαδή να αγοράζουν την ηρωίνη που χρησιμοποιούν, ενδεχομένως έχουν χάσει τη δουλειά τους ή να έχουν περιοριστεί τα εισοδήματά τους, οπότε αναγκάζονται να ζητήσουν και αυτοί θεραπεία» επεσήμανε ο ίδιος ψυχίατρος.
Τα περισσότερα νέα αιτήματα για απεξάρτηση προέρχονται από χρήστες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται έγκαιρα το πρόβλημα και ζητούν βοήθεια.
Αναλύοντας τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής μας, ο υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ Βόλου τόνισε ότι «γενικότερα οξύνονται τα ψυχικά προβλήματα στους ανθρώπους συνεπεία κρίσης, οπότε κατ’ επέκταση και η τοξικομανία, που ανήκει και αυτή στα ψυχικά προβλήματα μέσω των εξαρτήσεων».
Τη δεδομένη χρονική στιγμή εξυπηρετούνται χρήστες από όλη τη Μαγνησία στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ Βόλου, ενώ η συμβουλή του ειδικού προς όλους είναι «να ζητήσουν βοήθεια. Να μην μένουν μόνοι τους, να ζητήσουν έστω μια γνώμη, η οποία παρέχεται δωρεάν και από εμάς και από τα άλλα επίσημα προγράμματα.
Είναι σημαντικό να κάνουν μια προσπάθεια να πάρουν έστω και μια γνώμη που θα τους στοιχίσει μισή ώρα από τη ζωή τους. Δεν έχουν να χάσουν τίποτα».
Οι αγωνιώδεις προσπάθειες δεκάδων χρηστών να απεξαρτηθούν, λόγω της οικονομικής δυστοκίας που αντιμετωπίζουν, αποτελεί ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο καταγράφεται σε καθημερινή σχεδόν βάση και γίνεται ακόμη πιο έντονο, όσο βαθαίνει το ρήγμα της κρίσης.