Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Στη Χαλκίδα σπάμε τα καράβια

Θλίψη και απορία προκαλούν δύο ειδήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η χώρα μας την ναυτική της ιστορία.
Η πρώτη είδηση μας έρχεται από το Λιμεναρχείο Αιδηψού, το οποίο μας πληροφορεί ότι:
" Σας γνωρίζουμε ο Δήμος Σάμου, διακηρύσσει διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά για την Προμήθεια παραδοσιακών σκαφών για το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου." 
Ωραία, θα μου πείτε, σιγά την είδηση! Όσοι ενδιαφέρονται ας καταθέσουν προσφορά. Σωστά, αλλά την ίδια μέρα ο Νίκος Βλαβιανός αναρτά μία φωτογραφία του Γιώργου Παπανικολάου, στο χρονολόγιο της ομάδας του facebook "Φωτογραφίες παλιάς Χαλκίδας".

Είναι η φωτογραφία που βλέπετε και συνοδεύεται από το σχόλιο:
" Η Μηχανότρατα "Άγιος Μηνάς" από τη Χαλκίδα. Το Δεύτερο που έσπασαν αυτές τις μέρες στη Χαλκίδα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ). Ένα σκαρί 24 μ και μόλις 14 χρόνων το οποίο το ζήτησε το "Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών" για τις έρευνες του, από το υπουργείο πολιτισμού. Σήμερα αποτελεί μια άμορφη μάζα άκρως τοξικών και επικίνδυνων για την υγεία των κατοίκων της περιοχής υπολειμμάτων. "
Η συγκεκριμένη μηχανότρατα ανήκε στους αδελφούς Σκόνδρα, οι οποίοι είναι ψαράδες από τα γεννοφάσκια τους είναι το δεύτερο σκάφος που σπάει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος του ΕΠΑΛ και -όπως επισημαίνει ο κ. Βλαβιανός- έπονται κι άλλα.
Εδώ είναι που ταιριάζει γάντι η φράση "η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά", με την  καταστροφή στη Χαλκίδα της Νεότερης ναυτικής μας κληρονομιάς, ενώ στη Σάμο ο Δήμος πληρώνει για να αποκτήσει παραδοσιακά σκάφη για Μουσείο.
Δηλαδή, δεν μπορούσαν να βρουν ένα τρόπο οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Αλιείας  να δωρίσουν το σκάφος στο μουσείο και να δοθεί η  επιδότηση του προγράμματος στους δικαιούχους; 
Έπρεπε να σπάσει το σκάφος και να παρουσιάζει αυτή την εικόνα; Έλεος!!!
egnomi.gr 

Χαμός στη Χαλκίδα με τις δωροεπιταγές 850€ για ψώνια σε ΣουπερΜάρκετς!Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να λάβεις μέρος σε μια έρευνα καταναλωτών σχετικά με κάποια προϊόντα στα ΣουπερΜάρκετς.Λάβε μέρος πατώντας εδώ