Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Στη Λέσβο Αβραμόπουλος για την έναρξη του πρώτου Hot Spot

φωτο Lesvosreport.grφωτο Lesvosreport.gr

Στη Λέσβο βρέθηκαν  σήμερα από  το πρωί, ο Επίτροπος Μετανάστευσης,Δ. Αβραμόπουλος, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του πρώτου  κέντρου καταγραφής προσφύγων (hotspot) στην Ελλάδα.
Στο  αεροδρόμιο τους υποδέχθηκε  ο δήμαρχος , Σπύρος Γαληνός ο οποίος τους περιέγραψε τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος με το προσφυγικό στην προσπάθειά του να διαχειριστεί τον κρίση.
Τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για εφαρμογή κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.
Αμέσως μετά ο κ. Αβραμόπουλος  επισκέφθηκε το Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια όπου επικρατεί το αδιαχώρητο με μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να περιμένουν να καταγραφούν. Τέλος επισκέφθηκε το λιμάνι Μυτιλήνης όπου συνεχάρη τα πληρώματα των ελληνικών και ξένων σκαφών για τη δουλειά τους
Ο  Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμόALPHA τόνισε ότι σε σχέση με τη χθεσινή σύνοδο κορυφής φαίνεται πως πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις που η ελληνική πλευρά επιθυμούσε.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σκοπός της επίσκεψης είναι η διαπίστωση του τρόπου λειτουργίας των υποστηρικτικών ομάδων στο συγκεκριμένο hotspot.
Τα εναπομείναντα hotspots σε Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
Αναφορικά με την λειτουργία του πρώτου ελληνικού hotspot ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: "Αυτό είναι ευρωπαϊκή αφοσίωση, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα να τίθενται σε λειτουργία. Είναι μια σημαντικήΑΡΧΗ, αλλά έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε για τα hotspots στις άλλες περιοχές, για τις μετεγκαταστάσεις και τη βελτίωση των επιστροφών".
Στις 16:00 θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
(Πληροφορίες Εθνος)